Meteen naar de inhoud

Collega’s en andere hulpverleners sterkte!

31 december 2021

Collega’s,

Nog even en het laatste blad van de kalender van 2021 kan er afgescheurd worden en moeten we weer wennen aan een nieuwe agenda.
Via berichten op Intranet weten wij dat veel (oud)collega’s die met ons het jaar 2021 begonnen, nu niet meer onder ons zijn.

Juist in jaargetijden als deze, kunnen geliefden die gemist worden zo nadrukkelijk aanwezig zijn en kan de pijn van het gemis zo gevoeld worden. Wij wensen hierbij hun familieleden en naasten veel sterkte. Dat wensen wij overigens allen toe, die zich een geliefde in welke betrekking dan ook, zagen ontvallen.

Regelmatig hoorde je in de maand december 2020 de uitspraak “Laten we dit jaar snel vergeten”, daarmee doelend op de onverwacht bizarre omstandigheden die ons maatschappelijk leven verlamde, als gevolg van de coronapandemie. Vol goede moed zouden we 2020 en daarmee ook Corona achter ons laten en het “oude normaal” weer oppakken. Het liep echter anders….

Na een verkiezingsuitslag voor de 2e Kamerverkiezingen, zou een flitsformatie er voor zorgen dat een nieuw Kabinet het land zou gaan besturen. Het liep echter anders….
Het werd de langdurigste formatie uit de geschiedenis.

Versoepelingen, al dan niet gebaseerd op prognoses, moesten ondanks optimistische, maar misschien ook wel overmoedige  leuzen als “Dansen met Jansen”, worden teruggedraaid. De pandemie liet zich niet sturen. Daarnaast kregen woonplaatsen/gebieden in ons land te maken met natuurrampen als overstromingen, heftige stormen en grote pluimveebedrijven die geruimd moesten worden. Ook in 2021 werden wij erbij bepaald dat de wereld niet zo maakbaar is als wij mensen wel denken.

Genoeg ingrediënten om irritatie en onvrede te veroorzaken onder een bevolking met 17 miljoen visies en meningen. En we zouden Nederland niet zijn, wanneer die visies niet luid schreeuwend onder de aandacht gebracht zouden worden. “Vreedzame” demonstraties werden vaak gekaapt en mondden uit in rellen waarbij buitengewoon heftig geweld tegen de politie, hulpverleners en andermans goed werd gebruikt. Te bizar voor woorden dat brandweerauto’s betralied moeten worden en ambulancepersoneel beveiligd moet worden!

Als nooit te voren werd er langdurig een zware wissel getrokken op de collega’s, met name onze ME-collega’s, die vaak weekenden achter elkaar in touw waren en de klappen moesten opvangen. Geweld tegen de politie is niet nieuw, maar het wordt steeds grimmiger en zodanig gevaarlijk, dat politie en hulpverleners waarop de burgers rekenen, zelf steeds meer met angstmomenten geconfronteerd worden. Dat doet wat met de diender!

Op pijnlijke wijze wordt duidelijk dat de Nationale Politie als het ware een Mexicaans leger is, dat niet berekend is op meerdere omvangrijke demonstraties/rellen tegelijkertijd. De uitstroom van 14.000 collega’s binnen afzienbare tijd, waarvoor wij als platform al sinds 2009 aandacht hebben gevraagd bij “politiek” en onze eigen organisatie, vervult ons met grote zorg.

Het is goed om ook de lichtpunten te benoemen. Die lichtpunten zijn de duizenden collega’s met een schijnbaar onbegrensde loyaliteit naar elkaar, naar de organisatie en vooral ook naar de burger die op de politie rekent. Al die collega’s zijn de kurken waar de organisatie op drijft. Die loyaliteit is echter niet onbegrensd. Wanneer je die kurken ongelimiteerd zwaarder blijft belasten, zullen zij uiteindelijk ten onder gaan en met hen de organisatie.

Als Platform Bezorgde Dienders hebben wij al contact gelegd met diverse nieuwe woordvoerders politie van de 2e Kamerfracties en wij zullen, wanneer het nieuwe Kabinet is geïnstalleerd, jullie en onze zorg onder de aandacht blijven brengen. Deze Kamerleden zijn zeer benieuwd naar het geluid direct van de werkvloer.

Wij wensen al onze collega’s die vanavond en vannacht niet thuis kunnen zijn omdat zij in ons land over de veiligheid waken, samen met de andere hulpverleners een veilige dienst, een gelukkig en gezond 2022 toe, met jullie partners, familie en vrienden!

Namens het Platform Bezorgde Dienders

Dolf Mauritz
(Voorzitter)

2 reacties op “Collega’s en andere hulpverleners sterkte!”

 1. Wederom staat hier heel weinig Spaans Dolf.
  Wat mij betreft de spijker op zijn kop!

  Blijf dit soort teksten ook in 2022 produceren.

  Goede jaarwisseling en tot volgend jaar.

  Groet,

  Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *