Meteen naar de inhoud

Overhandiging petitie “Agent tot max. 62” “No man left behind” 14-02-17

Onderstaand treft u de tekst die ik zo ongeveer heb uitgesproken voor het overhandigen van de petitie aan de commissie.

“Op deze mooie zonnige dag, waarop veel mensen hun al dan niet stille liefde verrassen, zijn wij naar Den Haag gekomen om u te verrassen. Dank dat u ons wilde ontvangen.
Eigenlijk verwachten wij overigens niet dat wij u verrassen, want het onderwerp waar het over gaat is best actueel op dit moment. Het gaat er namelijk over in welke beroepen er sprake is van verzwarende werkomstandigheden en welke pensioenleeftijd daaraan gekoppeld zou moeten worden. In dat kader hebben al veel beroepen de revue gepasseerd, behalve de politie. Daarom hebben wij die handschoen zelf opgepakt.

Decennia lang was er bij de politie sprake van een FLO op 60-jarige leeftijd. Op een gegeven moment werd dat losgelaten en kwamen er allerlei regelingen die er in het kort op neerkomen dat de diender zelf daarin kon voorzien en dmv spaarsystemen eerder dan op de leeftijd van 65 jaar zou kunnen stoppen. Veel van deze regelingen zijn later echter gesneuveld in de bezuinigingsdrang van de verschillende Kabinetten.

Voortschrijdend inzicht heeft geleerd dat het politiewerk boven de leeftijd van 62 jaar niet meer op een acceptabele wijze te doen is.
Dat komt o.a. tot uiting bij de jaarlijkse Fit- en vaardigheidstoets die afgelegd moet worden. Daarbij wordt tegen oudere agenten nogal eens gezegd: Je hoeft hem niet binnen de tijd te lopen, als je hem maar uitloopt. Dan kunnen we hem in ieder geval afvinken. Ziet u het al voor zich: Een slachtoffer dat zegt, je hoeft die boef niet te pakken, als je er in ieder geval maar achteraan loopt.

Wij beseffen dat terugdraaien ingewikkelder is dan tegenhouden, zoals dat bij andere beroepsgroepen wel is gebeurd en dat het terugdraaien financiële consequenties zal hebben.
We spreken hier echter niet over een HSL-lijn, Betuwelijn of tunnel die miljarden duurder zijn uitgevallen dan begroot en waar geld voor was.

Nee, we hebben het hier over mensen die loyaal zijn aan hun werk en dat graag zouden willen doen op een wijze die van hun verwacht wordt, maar dat op een bepaalde leeftijd niet meer kunnen.
Je bent iets aan het doen waarvan het hoofd zegt dat het moet, maar waarvan het lichaam (en soms ook de geest) zegt dat het niet meer kan.
Dat hebben wij verwoord in de petitie die wij u hierbij graag willen overhandigen.”

Na het overhandigen hebben wij met de Kamerleden afzonderlijk gesproken. Tja, het is natuurlijk verkiezingstijd, maar wij vonden in ieder geval een luisterend oor en instemmende reacties.
Voor ons is het hier echter niet mee afgelopen. Het is duidelijk dat we smeulende as hebben aangewakkerd tot een vuur omdat er inmiddels al bijna 20.000 mensen “daarin geblazen hebben”!

Wij willen er voor waken dat dit vuur weer een hoopje as gaat worden en hebben begrepen dat de politiebonden ACP en ANPV, met wellicht wat nuanceverschillen, daarin samen willen optrekken.
Ook van de directie HRM van de landelijke korpsleiding hebben wij inmiddels een uitnodiging ontvangen om te overleggen op welke wijze we elkaar tot een hand en een voet kunnen zijn.
Wij beseffen dat er nog een weg te gaan is, maar nu we op die weg zitten, zullen we daar niet meer van af gaan!

Dank voor jullie ondersteuning, die we zo hard nodig hebben.

Met hartelijke groeten,
Platform Bezorgde Dienders,
Dolf Mauritz (voorzitter)

3 reacties op “Overhandiging petitie “Agent tot max. 62” “No man left behind” 14-02-17”

 1. Als vrouw van een politieman die al meer dan 35 dienstjaren heeft sta ik hier volledig achter!
  Ik heb mijn man door de lichamelijke en geestelijke aanslagen die de revue gepasseerd zijn in dienst van de politie zien veranderen. Fysiek vooral . Dat is de tol van enthousiast en loyaal zijn in naast het ‘gewone’ werk, de ME en de AE .Daarnaast, en laten we dat echt niet onderschatten, de onregelmatige diensten. Die hebben een impact op de fysieke en psychische vermogens van mensen. Hij is nog geen zestig en mijn grootste angst is dat hij fysiek zijn pensioen niet eens gaat halen. Net als de velen dit nu al niet gehaald hebben….

 2. Beste lezer,
  gezien het aantal handtekeningen en gezien de vele reacties kan het toch niet zo zijn dat het bij het aanbieden van een petitie blijft? Ook het insturen van reacties op sites zoals deze maar ook op de sites van de bonden resulteert niet in veranderingen en/of verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden.
  Het lijkt er zelfs op dat het akkoord voor het nieuwe verlofsparen er al ligt.
  Ook is er ná het aanbieden van 21.000 handtekeningen geen resultaat of verdere communicatie.

  Is het nu niet mogelijk dat wij, 21.000 bezorgde dienders, ons op een een of andere manier organiseren zodat we mogelijk invloed uit kunnen oefenen op de werkgever of de bonden?

 3. Beste mensen,

  De bonden beginnen nu met een burger initiatief, maar ik heb het gevoel dat we daarmee weer niet krijgen wat we willen namelijk een pensioen met 62 jaar.
  Kunt u advies geven???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *