Meteen naar de inhoud

RTL-NIEUWS Politieagent tot max 62 jaar

Agenten willen eerder stoppen met werken: ‘Heftige gebeurtenissen blijven op je netvlies staan’

Agenten hebben fysiek en mentaal zwaar werk
© ANP XTRA
“De dingen die ik heb meegemaakt in tientallen jaren bij de politie: van heel bizarre zelfdodingen, zaken met jonge kinderen tot heftige begrafenissen van slachtoffers. Op welke leeftijd kan je dat nog aan?” vraagt agent Dolf Mauritz. Hij begon een petitie om agenten eerder te laten stoppen met werken.

Mauritz is agent in Katwijk. Hij is één van de initiatiefnemers van de petitie ‘No Man Left Behind’ van het Platform Bezorgde Dienders. Doel is om agenten op hun 62ste te laten stoppen met werk en niet, zoals nu, op hun 67ste.
Sinds dit weekend kunnen sympathisanten hun handtekening zetten onder de petitie. Op het moment van schrijven hebben al bijna 10.000 mensen dat gedaan.

Leeftijd verhoogd
Tot 2013 was er een speciale regeling voor agenten. Die mochten stoppen met werken op hun 60ste of als ze 40 dienstjaren hadden bereikt. Dat kon zelfs al met 58 jaar zijn, als iemand als 18-jarige bij de politie was begonnen. In 2013 ging de AOW-leeftijd omhoog. Nu is het voor iedereen 67 jaar en 3 maanden, ook voor agenten.
ZIE OOK: AOW-leeftijd omhoog: kijk hier tot wanneer jij moet werken
“We hebben het toen laten weglopen”, zegt Mauritz. “De brandweer heeft dat beter gedaan. Die hebben actie gevoerd toen er de pensioenleeftijd voor brandweermannen dreigde te worden verhoogd van 59 naar 62 jaar. Dat is niet doorgegaan. En ook niet bij ambulancemedewerkers en bij defensie.”

Puffertje voorafgaand aan actie
En dat terwijl politiewerk fysiek ook erg zwaar is, vindt Mauritz. “Als mensen je bellen, willen ze wel dat je iets kan uitrichten. Het kan niet dat een agent van boven de 60 bij een melding komt en die niet meer over een schutting kan klimmen om iemand te achtervolgen. Dat een agent zegt: ‘Eerst even mijn puffertje pakken, voordat ik aan het werk kan.’ Dat moeten we toch niet willen?”
Maar oudere agenten lopen niet alleen tegen fysieke beperkingen aan. Ook mentaal wordt het zwaar na al die jaren. “Na 40 dienstjaren zit je harde schijf wel vol met allemaal heftige gebeurtenissen.”

Ogen
Mauritz heeft zelf zijn portie ook wel gehad. “Ik liep een keer in het pikkedonker langs de spoorlijn, na een melding. Ik liep met een zaklamp en zag in de verte langs het spoor een bal liggen. Maar toen ik dichterbij kwam en beter keek, zag ik twee ogen die me aanstaarden. Het was een hoofd.”
Dat blijft wel even op je netvlies staan, zegt Mauritz. En de ene agent gaat daar beter mee om dan de ander. “De één geeft dat een goed plekje, maar er zijn ook heel veel collega’s bij wie het opeens bovenkomt. Die zien het niet meer zitten. Op welke leeftijd kan je dat nog aan?”

Het Platform Bezorgde Dienders wil in januari de petitie aan leden van de Tweede Kamer aanbieden. Dat moment is niet helemaal toevallig gekozen. “Rond de verkiezingen willen politici nog wel eens beter luisteren”, zegt Mauritz.
RTL Nieuws

2 reacties op “RTL-NIEUWS Politieagent tot max 62 jaar”

  1. 62 jaar en niet verder daar moeten wij naar toe. Onderhouden jullie ook contact met de Politiebonden? Ik denk dat het goed is om de leden te raadplegen of wel sprake is van actiebereidheid indien de politiek niet luistert.

    Gr Peter Kuijpers politie Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *